Witam dzisiaj chciałabym zaproponować danie z kalafiorem z dodatkiem mięsa mielonego. Danie jest szybkie w przygotowaniu i na pewno zaskoczy Waszą rodzinę.
KALAFIOROWA ZAPIEKANKA Z MIELONYM MIĘSEM
Porcja dla 3-4 osób. Ja dzisiaj gotowałam dla 2 osób.
SKŁADNIKI;
800 g kalafiora < możne być mrożony >
500 g mięsa mielonego
2 łyżki margaryny
400 g śmietany kremówki
200 g kwaśnej śmietany
150 g serka topionego
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy produkty. Można zrobić pół porcji kalafiora i pół porcji brokuł.
Gotujemy kalafiora w osolonej wodzie przez 4 - 5 minut. Podsmażamy delikatnie mięso.
tak żeby powstał sos.
Smarujemy naczynie żaroodporne margaryną. Układamy kalafiora i wykładamy podsmażone mięso.
Następnie zalewamy całość zrobionym sosem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Przed podaniem można posypać świeżym szczypiorkiem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz