sobota, 28 lutego 2015

ZAPIEKANKA KALAFIOROWA - NIECO INACZEJ. KONIECZNIE MUSISZ ZOBACZYĆ !!!

28 Luty 2015


Witam dzisiaj chciałabym zaproponować danie z kalafiorem z dodatkiem mięsa mielonego. Danie jest szybkie w przygotowaniu i na pewno zaskoczy Waszą rodzinę.





KALAFIOROWA ZAPIEKANKA Z MIELONYM MIĘSEM



Porcja dla 3-4 osób. Ja dzisiaj gotowałam dla 2 osób.
SKŁADNIKI;


800 g kalafiora < możne być mrożony >
500 g mięsa mielonego
2 łyżki margaryny
400 g  śmietany kremówki
200 g kwaśnej śmietany
150 g serka topionego


PRZYGOTOWANIE:



Przygotowujemy produkty. Można zrobić pół porcji kalafiora i pół porcji brokuł.




Gotujemy kalafiora w osolonej wodzie przez 4 - 5 minut. Podsmażamy delikatnie mięso.




 Śmietanę kremówkę, kwaśną śmietanę i serek topiony ucieramy na jednolitą masę,
tak żeby powstał sos.





Smarujemy naczynie żaroodporne margaryną. Układamy kalafiora i wykładamy podsmażone mięso.
Następnie zalewamy całość zrobionym sosem. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Przed podaniem można posypać świeżym szczypiorkiem.


                                         SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz