Witam każdy z nas lubi karnawał ja również, dlatego podzielę się z wami moimi przepisami.
Jak zwykle są szybkie i proste.
PĄCZKI ZIEMNIACZANE
Składniki:
1 kg mąki
1 kg ziemniaków
1/2 szklanki cukru
100 g drożdży
olej
1 łyżka octu
4 jajka
1/2 kostki margaryny
olejek np.waniliowy
marmolada
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
1. Obrane ziemniaki ugotować i rozgnieść lub zmielić, dodać do nich margarynę. Drożdże, trochę cukru i mąki rozmieszać w mleku, dodać do ziemniaków i wymieszać. Po wymieszaniu dodajemy resztę składników, czyli jajka, mąkę, ocet i olejek. Teraz należy wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 cm.
Z ciasta wycinamy większe i mniejsze kółka. Na większy nakładamy marmoladę, przykrywamy mniejszym i zlepiamy.Następnie smażymy na głębokim oleju.
Kiedy pączki ostygną posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.
PĄCZKI WIEDEŃSKIE
SKŁADNIKI;
120 g masła
300 g mąki
szczypta soli
400 ml wody
8 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany
500 ml oleju
PRZYGOTOWANIE:
1. Zagotować wodę z masłem i solą, wsypać mąkę i mocno wymieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do wystudzenia, następnie miksujemy i dodajemy po jajku.
2. Rozgrzewamy olej. Z pergaminu wycinamy kwadraty 10 x10.
3. Ciastem napełniamy szpryce z końcówką gwiazdki i wyciskamy na pergamin koła o średnicy 8 x 8 cm. Papier wkładamy na rozgrzany olej tak, aby ciasto było pod spodem. Gdy papier zacznie odchodzić od ciasta, zdejmujemy. Smażymy na złoty kolor.
4. Cukier puder rozrabiamy ze śmietaną i maczamy w nim paczki.
CHRUSTY, RÓŻE KARNAWAŁOWE
SKŁADNIKI;
250 g maki
20 g masła
3 żółtka
1/4 szklanki śmietany 18%
kieliszek mocnego alkoholu
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypamia
marmolada
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę posiekać z masłem, następnie dodać żółtka, szczyptę soli, alkohol i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, aby nie było grudek.
2..Następnie dzielimy ciasto na dwie części .
3. Z pierwszej części : Rozwałkować ciasto cienko na stolnicy posypanej mąką i pokroić nożem w paski szerokości ok. 3cm i długości 10 cm .W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez nie przełożyć jeden koniec, tak aby otworzył się węzeł. W garnku rozgrzać olej i smażyć z obu stron na zloty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik, aby obciekły z nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem.
4. Z drugiej części; Rozwałkować ciasto na stolnicy posypanej mąką. Następnie kieliszkiem i szklanką powycinać kółka. Każde kółko- brzegi ponacinać. Na duże kółko nakładamy małe kółko i na środku palcem ściskamy żeby się skleiły.Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po wystudzeniu na środek róży nałożyć trochę marmolady i posypać cukrem pudrem.
ŻYCZĘ SMACZNEGO.
Pychotka, na sam widok ślinka cieknie:))
OdpowiedzUsuń