TORCIK MALINOWY - ŚLIMAK
Witam dzisiaj polecam coś słodkiego, mianowicie torcik malinowy - ślimak. Idealny na niedzielne popołudnie.
TORCIK MALINOWY - ŚLIMAK.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu
Krem;
6 płatków żelatyny
200 g malin -mogą być mrożone
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
200 g serka homogenizowanego
400 ml śmietany kremówki
Dekoracja;
400 ml śmietany kremówki
2 opakowania fix śmietanowy
maliny
pistacje
PRZYGOTOWANIE;
BISZKOPT; Oddzielamy żółtka od białek do jednej miseczki i wsypujemy cukier. W drugiej miseczce mieszamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie miksujemy białka, gdy będzie już piana stopniowo dodajemy żółtka i dalej miksujemy.
Odstawiamy mikser i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy mąkę.
Na sam koniec wlewamy ocet.
Krem
Do garnka wsypujemy maliny, cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do drugiego garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy płatki żelatyny i czekamy aż zmiękną. Następnie dodajemy do malin i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy nasze maliny do wystudzenia.
Po wystudzeniu dodajemy serek i mieszamy, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do naszego kremu. Po dodaniu śmietany nasz krem będzie trochę rzadki dlatego wstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniał. A w tym czasie.....
Wyjmujemy z blachy nasz biszkopt i ściągamy papier.
Kroimy naszego biszkopta na 4 lub 5 pasków. Na każdy pasek nakładamy krem.
Następnie zwijamy w kształt ślimaka. Zostawiamy do stężenia.
Po godzinie ubijamy śmietanę z śmietanowym fixem i dekorujemy według uznania.
Może i jest pracochłonny, ale naprawdę jest pyszny.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz