Składniki:
1 kg mięsa mielonego
1 główka kapusty ok 3 kg
250 pasty pomidorowej
1 mały przecier pomidorowy
1 woreczek ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 sucha bułka
1 duża cebula
sól,pieprz,majeranek
woda, duży garnek
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy mięso następnie dodajemy żółtka, pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, wsypujemy ryż(może być podgotowany) oraz namoczoną w gorącej wodzie bułkę.
- Wyrabiamy masę.
- W dużym garnku parzymy główkę kapusty. potem przy lekkim sparzeniu odcinamy warstwami odchodzące liście.
- Na liście nakładamy wyrobiony wcześniej farsz i zwijamy zaczynając od boków do środka.
- Na dnie garnka układamy liście kapusty(tak , aby zakryć dno), a następnie umieszczamy zwinięte gołąbki.Resztkę kapusty kroimy w kostkę i przykrywamy górę.
- Rozrabiamy pastę pomidorową z przecierem pomidorowym i cukrem dodając wody tak , aby uzyskać rzadki roztwór.Zalewamy gołąbki.
- Gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie.(ok. 1 h).
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz