niedziela, 8 lutego 2015

Gołąbki mojej Mamy :)




Składniki:

1 kg mięsa mielonego
1 główka kapusty ok 3 kg
250 pasty pomidorowej
1 mały przecier  pomidorowy
1 woreczek ryżu długoziarnistego
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
1 sucha bułka
1 duża cebula 
sól,pieprz,majeranek
woda, duży  garnek

 Przygotowanie:

  1. Do miski wkładamy mięso następnie dodajemy żółtka, pokrojoną cebulę, sól, pieprz, majeranek, wsypujemy ryż(może być podgotowany) oraz namoczoną w gorącej wodzie bułkę.
  2. Wyrabiamy masę. 
  3. W dużym garnku parzymy główkę kapusty. potem przy lekkim sparzeniu odcinamy warstwami odchodzące liście. 
  4. Na liście nakładamy wyrobiony wcześniej farsz i zwijamy zaczynając od boków do środka.
  5. Na dnie garnka układamy liście kapusty(tak , aby zakryć dno), a następnie umieszczamy zwinięte gołąbki.Resztkę kapusty kroimy w kostkę i przykrywamy górę.
  6. Rozrabiamy pastę pomidorową z przecierem pomidorowym i cukrem dodając wody tak , aby uzyskać rzadki roztwór.Zalewamy gołąbki.
  7. Gotujemy na małym ogniu, aż będą miękkie.(ok. 1 h).
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz