Witam zapewne zastanawiacie się co to za zupa, z pokrzywy czy z ostu, już wyjaśniam.W niektórych regionach polski tak właśnie nazywają zupę z kapusty, czy tez kapuśniak ze słodkiej kapusty. Nazwa pochodzi od tego że jest bardzo pieprzna. Mój przepis nie jest możne oryginalny ale ja taką gotuję.
ZUPA PARZYCHA - KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa np.biodrówki
1 pęczek włoszczyzny - porcja rosołowa
0,5 kg kapusty białej
30 dkg ziemniakow
wegeta
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Do wody wkładamy mięso, dodajemy wegetę i pieprz. Gotujemy.
Warzywa myjemy następnie obieramy i kroimy w kostkę, kapustę kroimy w mniejsze paski.
Sprawdzamy jeżeli wszystko jest miękkie wyjmujemy mięso i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy i próbujemy czy jest pikantna.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz