czwartek, 26 lutego 2015

ZUPA PARZYCHA - DLACZEGO SIĘ TAK NAZYWA ZOBACZ

26 Luty 2015


Witam zapewne zastanawiacie się co to za zupa, z pokrzywy czy z ostu, już wyjaśniam.W niektórych  regionach  polski tak właśnie nazywają zupę z kapusty, czy tez kapuśniak ze słodkiej kapusty. Nazwa pochodzi od tego że jest bardzo pieprzna. Mój przepis nie jest możne oryginalny ale ja taką gotuję.



ZUPA PARZYCHA - KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY




SKŁADNIKI:

0,5 kg mięsa np.biodrówki
1 pęczek włoszczyzny - porcja rosołowa
0,5 kg kapusty białej
30 dkg ziemniakow
wegeta
pieprz


PRZYGOTOWANIE:






Do wody wkładamy mięso, dodajemy wegetę i pieprz. Gotujemy.






Warzywa myjemy następnie obieramy i kroimy w kostkę, kapustę  kroimy w mniejsze paski.

 
Gdy mięso się podgotuje, dodajemy warzywa i dalej gotujemy.






Sprawdzamy jeżeli wszystko jest miękkie wyjmujemy mięso i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do zupy i próbujemy czy jest pikantna.




                                                                           SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz