wtorek, 17 lutego 2015

Wtorek 17 Luty 2015 



ŚLEDZIK - NIECO INACZEJ  A  DLA   OSŁODY  HEFEZOPF - CO TO TAKIEGO? ZOBACZ




Witam dzisiaj postanowiłam troszeczkę pokombinowac ze śledziem. Proponuje dwa przepisy które, podałam mojej rodzinie.





ŚLEDŹ  W  ŚMIETANIE.




SKŁADNIKI

4-5 płatów śledziowych
1 jabłko
1 ogórek kiszony
1 mały jogurt  150 g
1 mała śmietana kwaśna 150 g
1 łyżeczka  cukru
pieprz
koperek
można tez dodać pól cebuli


PRZYGOTOWANIE:


Platy śledziowe, ogórek, jabłko pokroić w paski włożyć do miseczki. Następnie w drugiej miseczce rozrobić  jogurt i  śmietanę, dodać cukier i pieprz. Musi mieć lekko kwaskowy smak. Następnie mieszamy ze śledziami . Można podawać z ziemniakami gotowanymi jak i z pieczonymi. Ja dzisiaj podałam z ziemniakami pieczonymi w foli. Jak to zrobić już tłumaczę.
Ziemniaki w łupinkach dobrze umyć, najlepiej szczoteczka wyczyścić. Następnie owijamy w folie aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok 1-1,5 godziny. Po upieczeniu rozwijamy folie i nacinamy ziemniak na środku lecz nie do końca. Otwieramy ziemniaka, nakładamy nasze śledzie i posypujemy koperkiem.

                                                                    SMACZNEGO  !!!





ŚLEDŹ  POD MARCHEWKOWĄ PIERZYNKĄ.     




SKŁADNIKI;

4-5 płaty śledziowe
1 duża cebula
1 duża marchew
 olej
 ocet



PRZYGOTOWANIE:


Platy śledziowe kroimy w paski, cebule kroimy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. A teraz na dnie miseczki układamy trochę marchewki, potem trochę cebulki następnie śledzie delikatnie spryskujemy octem  i kolejno układamy warstwę marchewki ,cebulki itd.Musimy pamiętać ze przy każdej warstwie śledzia należy skropić octem. Gdy ułożymy wszystko w miseczce zalewamy olejem tak żeby wszystko się przykryło i odstawiamy do lodówki na parę godzin.



                                                                   SMACZNEGO !!!





Dzisiaj gdy skończyłam obiad, miałam jeszcze ciepły piekarnik. Postanowiłam szybko upiec bardzo tradycyjny Hefezopf. A co to??? Już  podaje.




HEFEZOPF  -   CHAŁKA,  PLECIONKA.





SKŁADNIKI;

200 ml mleka
20 g drożdży
80 g cukru
1 jajko
100 g masła
500 g mąki
1 szczypta soli



PRZYGOTOWANIE;

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i masło na końcu wlewamy rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto tak długo aby odchodziło od ręki. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki. Po wyrobieniu zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, żeby wyrosło. Następnie wyjmujemy z miski dzielimy na 3 części i rolujemy. Zaplatamy warkocz i wykładamy na blachę, znowu czekamy, żeby podrosło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut. Po upieczeniu możemy polukrować.



                                                                   SMACZNEGO !!!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz