Porcja na 4 osoby.
Składniki:
2 udka z kurczaka
1 pęczek warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 cebula z łupką
przyprawy:sól, pieprz, vegeta
1 opakowanie makaronu
oczywiście woda filtrowana
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania garnka z zimną wodą. Wkładamy 2 udka i zaczynamy gotować.
- Kiedy woda zacznie się gotować, należy zebrać tzw. szumowiny, aby rosołek był klarowny. Po usunięciu szumowin wkładamy wszystkie warzywa w całości (oczywiście wcześniej obrane :) Cebulę z łupinką wkładamy w całości!
- Zaczynamy zmniejszać temperaturę gotowania, ponieważ dobry rosołek musi gotować się długo.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, co jakiś czas zaglądając do garnka, aby temperatura nie wzrastała.
- W tym samym czasie zaczynamy gotować wodę na makaron, który wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po ugotowaniu należy wyciągnąć warzywa i mięso z wywaru i pokroić w kosteczkę.
- Następnie wszystko wrzucamy do rosołku i doprawiamy do smaku(jeżeli jest taka potrzeba)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz