ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKI, MUFINKI Z NIESPODZIANKĄ
Witam dzisiaj proponuje coś innego a zarazem każdemu znanego. Zupa bałagan - prawidłowa nazwa to barszcz ukraiński. Oczywiście będzie on zmodyfikowany prze zemnie ale jest pyszny.
ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKI
SKŁADNIKI;
0,5 kg mięsa - karkówki lub biodrówki
500 g mrożonych warzyw do zupy
1 słoik buraczków czerwonych ugotowanych
pół główki małej kapusty
500 g ziemniaków
1 łyżeczka wegety
pieprz
majeranek
woda
PRZYGOTOWANIE:
Gotujemy mięso w wodzie z wegetą. Gdy będzie już trochę miękkie dodajemy warzywa, kapustę - pokrojoną w paski oraz ziemniaki - pokrojone w kostkę. Doprawiamy wegetą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy buraczki również pokrojone w kostkę oraz sok który został w słoiku.
Ja kupuje buraczki które są w zalewie octowej i są kwaskowe. Jeżeli zdecydujecie się dodać świeżych buraczków to musicie do zupy dodać trochę octu. Chwilkę podgotować i gotowe.
Jest to bardzo pożywna i zarazem smaczna zupa. Polecam.
SMACZNEGO !!!
Po pracy gdy jesteśmy zmęczone, nie mamy chęci na wymyślanie potraw. Wiec szukamy szybkich dań. Proponuje potrawę którą nauczyłam się w pracy w gastronomi.
Grünkohl z kiełbasą i ziemniakami.
Zastanawiacie sie co to jest? Otóż Grünkohl jest to po polsku jarmuż - odmiana kapusty. Smakiem przypomina szpinak i trochę szczaw. Bardzo bogata w witaminy a przede wszystkim w żelazo.
GRÜNKOHL Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI.
SKŁADNIKI;
1 słoik Grünkohl
500 g kiełbasy
500 g ziemniaków
PRZYGOTOWANIE:
Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy Grünkohl i chwilkę wszystko podsmażamy. Gotujemy ziemniaki.
Na ugotowanych ziemniakach wykładamy nasza kapustę i .....danie gotowe.
SMACZNEGO !!!
Karnawał się kończy. Postanowiłam zaskoczyć znajomych i zaproponowałam mufinki.
Każdy zna mufinki ale nie byłabym sobą żeby coś w nich nie zmienić. Postanowiłam zrobić z nadzieniem i śmietaną.
MUFINKI Z NIESPODZIANKĄ.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie mufinek czekoladowych
400 g śmietany kremówki
1 opakowanie zagęszczacza do śmietany
dżem z czarnej porzeczki
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i rozkładamy w foremki.
Normalnie jest ich 12. Ja z jednej paczki robię 20 sztuk - są wtedy mniejsze. Pieczemy.
Po wystudzeniu napełniamy szpryce dżemem i szprycujemy każdą mufinkę.
Ubijamy śmietanę z zagęszczaczem na sztywno. Znowu napełniamy szpryce i dekorujemy dość grubo każdą mufinkę. Na koniec posypujemy kolorowymi cukierkami.
SMACZNEGO !!!
Czy zdarzyło wam się zastanawiać, ile to jest 15 dag cukru, 200 g maki czy łyżka śmietany?
Podpowiem Wam, jak bez trudu odmierzyć produkty.
PRODUKTY SZKLANKA ŁYŻKA ŁYŻECZKA
bułka tarta 150 g 9 g 5 g
cukier 220 g 12 g 7 g
cukier puder 160 g 10 g 5 g
kakao 120 g 8 g 4 g
kasza gryczana 250 g 17 g 10 g
kasza manna 160 g 9 g 5 g
mąka krupczatka 170 g 10 g 5 g
mąka tortowa 160 g 10 g 5 g
mąka ziemniaczana 180 g 12 g 7 g
mleko w proszku 120 g 8 g 4 g
ryż 230 g 14 g 8 g
sól 300 g 20 g 11 g
dżem 300 g 18 g 9 g
ketchup 250 g 16 g 8 g
majonez 190 g 12 g 6 g
masło, margaryna 250 g 15 g 5 g
miód 250 g 15 g 7 g
smalec 240 g 15 g 5 g
mleko 250 g 17 g 9 g
ocet 230 g 16 g 8 g
olej 200 g 14 g 7 g
śmietana 270 g 18 g 9 g
woda 250 g 15 g 5 g
Bardzo przydatna tabela. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuń