2 kg mąki
1 szklanka mleka
500 g margaryny
5 całych jajek
15 dkg drożdży
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
marmolada, budyń, nutella
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i wrzucamy rozdrobnione drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotowujemy dużą miskę do której wsypujemy mąkę, cukier, rozmącone jajka i cukier waniliowy.
- Margarynę wkładamy do garnka i roztapiamy.
- Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski, lekko wyrabiamy i dodajemy rozpuszczoną margarynę(jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki)
- Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak długo aż zacznie "odchodzić od ręki".Pamiętajmy,że najlepsze drożdżowe ciasto jest wtedy,gdy jest dobrze wyrobione!!!
- Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 1 h.
- Po godzince wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze 5 porcji i z każdej zrobić kule.Po czym rozwałkowujemy.Krążki podzielić na trójkąty.Na brzegach każdego nakładamy marmoladę, budyń lub nutellę (przysmak dzieci) i zwijamy w stronę środka rozwałkowanego ciasta, czyli w kształt rogalika.
- Uformowane rogaliki układamy na wysmarowanej masłem blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i pieczemy na złoty kolor.
- Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem, orzechami, kolorowymi wiórkami (wg uznania)
Życzę udanych wypieków i smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz