Witam. Dzisiaj polecam szybkie szaszłyki.Wiem że nie jest to czas grilla ale i w tej formie można zaskoczyć rodzinę. Idealnie nadaje się jako danie główne ale również jako ciepła przekąska.
SZYBKIE WIEPRZOWE SZASZŁYKI.
SKŁADNIKI;
1 kg mięsa wieprzowego pokrojone w grube kostki
2 - 3 cebule
przyprawa do szaszłyka
curry
majeranek
olej
pieprz
sól
2 opakowania Fix curry do kiełbasek
rękaw do pieczenia
patyczki do szaszłyków
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy produkty, kroimy cebule w grube paski, mieszamy przyprawy - każdej przyprawy około 1 łyżeczki.
Nadziewamy szaszłyki mięso, cebula, mięso na przemian. Układamy na misce i polewamy delikatnie olejem i posypujemy przyprawami. Czekamy pół godziny aż mięso naciągnie przyprawami. Po tym czasie układamy ostrożnie w rękawie i zamykamy. Pieczemy w piekarniku 200C około 1 godziny.
Po upieczeniu wyjmujemy delikatnie szaszłyki do naczynia żaroodpornego i gotujemy sos Fix.
Ugotowanym sosem zalewamy szaszłyki i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny w temperaturze 175C. Co jakiś czas sprawdzamy, można przykryć folią aluminiowa.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz