Witam dzisiaj podzielę się przepisem na kurczaka pieczonego w całości. Jak zwykle jest on bardzo prosty w przygotowaniu i nie zabiera dużo czasu.
KURCZAK NABITY W BUTELKĘ.
SKŁADNIKI:
1 kurczak waga według uznania
2 łyżeczki bulionu warzywnego
pieprz,sól
papryka
zioła prowansalskie
słoik najlepiej po dżemie lub butelka po piwie.
olej
PRZYGOTOWANIE;
Przygotowujemy kurczaka, myjemy i dobrze osuszamy.
Do miseczki wlewamy trochę oleju, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Do słoika wsypujemy bulion warzywny i zalewamy do polowy przegotowaną woda.
Nakładamy kurczaka na słoik i nacieramy przygotowana mieszanką olejowo- ziołową.
Wkładamy przygotowany produkt do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 C około 1 godziny.
Co jakiś czas polewamy sokiem który spływa z kurczaka. Sprawdzamy patyczkiem od szaszłyka czy już jest miękki.
Można podawać na ciepło lub na zimno. Ja serwuje na ciepło z sałatką kartoflaną.
Zamiast na słoik, można kurczaka nadziać na butelkę.
SMACZNEGO !!!
Kurczak rewelacyjny. Mięso miękkie i soczyste. To przez ten bulion w słoiku (butelce) Polecam smakoszom. :)
OdpowiedzUsuńKurczak a-la Azja, syn Tuhaj-Beja. Polecam, Wyszedł pyszny:))
OdpowiedzUsuń