Witam dzisiaj chce się podzielić z Wami moim przepisem na babkę gotowaną. Przepis powstał praktycznie przypadkiem , gdyż zabrakło mi produktu mianowicie margaryny, wiec postanowiłam zrobić z olejem. Okazało się , że moja babka jest idealna, wilgotna a jeszcze lepsza na drugi dzień chociaż nie zostało już jej dużo. Polecam coś słodkiego do kawy.
BABKA GOTOWANA NA OLEJU
SKŁADNIKI;
4-5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4szklanki oleju
1 cukier waniliowy
olejek cytrynowy
kakao
barwnik spożywczy
forma do babki gotowanej
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier, cukier waniliowy.W drugiej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia.
Ubijamy jajka z cukrem mikserem na jednolita masę, następnie dodajemy przesianą mąkę.Wszystko dobrze ubijamy i na końcu dodajemy stopniowo olej oraz aromat. Musimy pamiętać żeby nie dodawać dużo aromatu bo babka będzie gotowana nie pieczona.
Przygotowujemy formę do gotowania, smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Z białego ciasta odlewamy do 2 małych miseczek masę i dodajemy do jednej kakao a do drugiej czerwony barwnik.
Do formy wlewamy najpierw białą masę następnie brązową i na końcu czerwona. Zamykamy szczelnie formę i wstawiamy do wysokiego garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 1 godzinę i 10-15 minut.
Po ugotowaniu od razu wyjmujemy z formy i zostawiamy do wystudzenia.
Możemy polukrować lub polać czekolada jak ja zrobiłam.
SMACZNEGO !!!
Przekopałam cały internet w poszukiwaniu babki gotowanej na oleju no i znalazłam🙂 Babka jest bajeczna! Wilgotna, puszysta,pięknie wyrasta. W tym tygodniu pieķłam już drugi raz - za pierwszym razem tradycyjna (bez kolorowych łatek) i oblałam czekoladą, dziś podobnie tylko,że do środka dodałam wiśnie w alkoholu❤ Pysznie
OdpowiedzUsuń