Witam. Dzisiaj polecam szybki obiad, który kiedyś serwowała moja babcia. Jest to wspomnienie dzieciństwa, niestety trochę zmodyfikowane, gdyż nie posiadam świeżego wiejskiego twarogu.Warto spróbować.
GZIK Z ZIEMNIAKAMI.
SKŁADNIKI:
250 g twarogu
250 g serka homogenizowanego
200 g kwaśnej śmietany
200 g słodkiej śmietany
szczypiorek
1 cebulka ze szczypiorkiem
sól
pieprz
pieprz cayenne
koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE;
Przygotowujemy produkty. Do miseczki wkładamy twaróg, pokrojona cebulkę, szczypiorek, serek homogenizowany, kwaśną śmietanę.Wszystko dobrze mieszamy - będzie bardzo gęste ale to nie szkodzi.
Na końcu posypujemy koperkiem - dobrze jak jest świeży, ja użyłam mrożonego. Dekorujemy pieprzem cayenne. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
gzik? pierwszy raz słyszę :) u mnie w domu,to po prostu twaróg,no tylko,nie dodaje serka homogenizowanego
OdpowiedzUsuńGzik to nazwa regionalna :) Widocznie pochodzisz z innego regionu. Ale jest pyszny. Jadałam często w dzieciństwie, tyle ze z Bryndzy. Polecam.
UsuńU mnie dziś był na obiad , dodaje tylko jeszcze ząbek czosnku. Pyszności.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować :)
Usuń