Witam dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepisem na drożdżowe babeczki. Idealnie pasują do porannej kawy.
DROŻDŻOWE BABECZKI.
SKŁADNIKI:
500 g mąki
50 g masła
50 g cukru
2 jajka
20 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 paczuszka cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże, trochę cukru i mąki. Delikatnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy. W małym garnku topimy masło, a w miseczce rozmącamy jajka. Czekamy aż drożdże podrosną.
Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze wyrabiamy - tak żeby ciasto odchodziło od reki.
Smarujemy formę masłem i delikatnie prószymy cukrem.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 10 równych porcji.
Układamy na formie i czekamy aby wyrosło.
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180C i pieczemy 30 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz