niedziela, 22 marca 2015

TORCIK ADWOKAT - IDEALNA PROPOZYCJA NA ŚWIĘTA WIELKANOCNE, ORAZ NA INNE ŚWIĘTA RODZINNE.

22 Marzec 2015



Witam. Dzisiaj proponuje stary przepis na  Torta z ajerkoniakiem. Trochę zmodyfikowany przeze mnie. Pamiętam gdy byłam jeszcze dzieckiem moja mama często robiła takiego torta, a ja podkradałam jej krem. Niestety metody kiedyś były inne, używało się dużo masła, jajek, cukru.          Ja chciałam przypomnieć ten stary przepis, w nowej odsłonie. Szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.












TORCIK ADVOCAAT.



SKŁADNIKI;

Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
0,5 szklanki cukru lub cukru pudru
odrobina soli
4 łyżki mąki-czubate
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2łyżeczki proszku do pieczenia

Krem owocowy;

1 słoik wiśni w zalewie 750 ml
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru

Krem ajerkoniak;

200 g creme fraiche
400 g śmietany kremówki
50 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 płatków żelatyny
100 ml ajerkoniaku

Dekoracja;

50 ml ajerkoniaku
400 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 płatek żelatyny
2 opakowania  Fix do śmietany


PRZYGOTOWANIE;


Przygotowujemy produkty do ciasta biszkoptowego. Do jednej miski wbijamy białka do drugiej żółtka. W trzeciej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.


 


Ubijamy białka z odrobiną soli, następnie ubijamy żółtka z cukrem. Dwie masy białkową i żółtkową mieszamy razem i delikatnie dodajemy mieszankę maki z kakao.





Przygotowujemy formę do pieczenia i wylewamy ciasto .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 C i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy.




 Gdy ciasto się piecze zaczynamy robić krem owocowy. Oddzielamy owoce od soku i cześć soku gotujemy z cukrem, w następnej części rozpuszczamy budyń i dodajemy do gotującej reszty.




 Po ugotowaniu masy budyniowej dodajemy owoce i zostawiamy do wystudzenia.






 Teraz zaczynamy przygotowywać krem drugi. W zimnej wodzie namaczamy płatki żelatyny.





W drugim garnku podgrzewamy ajerkoniak - nie gotujemy! Następnie dodajemy namoczona żelatynę dobrze rozpuszczamy.



Ubijamy w misce śmietanę z cukrem na sztywno, dodajemy crem freiche i dalej ubijamy. Na końcu dodajemy ajerkoniak z żelatyną. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby krem zgęstniał.


Ostudzone ciasto kroimy na pół, każdy placek namaczamy ponczem (pół szklanki wody mieszamy  z sokiem  z pół cytryny). Na  środek wykładamy krem owocowy.


Na boki dajemy krem ajerkoniak. Przykrywamy drugim plackiem.



Resztę kremu wykładamy na górę. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.






Sprawdzamy czy krem zgęstniał .Otwieramy forme i zaczynamy zdobienie.
Ubijamy śmietanę z cukrem na sztywno następnie dodajemy Fix. Wszystko mieszamy.
W miseczce namaczamy 1 płatek żelatyny.
W rondelku podgrzewamy ajerkoniak  dodajemy namoczona żelatynę - dobrze mieszamy i zostawiamy do przestudzenia.






Na środek wylewamy przestudzony ajerkoniak i wstawiamy torta do lodówki.
Przed podaniem można ozdobić kakao.



                                  SMACZNEGO !!!





5 komentarzy:

  1. Wspaniały ten torcik :) Idealny na święta właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam wszystkie produkty w domu i zrobiłam. Wyszedł idealnie. Pyszny:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta Wielkanocne... i co za tym idzie... Mnóstwo wydatków, a tak chciałabym zaoszczędzić ;/ Macie jakieś ciekawe pomysły, żeby nie wydać mnóstwa pieniędzy ?

    OdpowiedzUsuń