niedziela, 10 maja 2015

SZYBKI TORCIK MARCHEWKOWY. SŁODKI A ZARAZEM KWASKOWY POPROSTU NIEBO W GĘBIE.

10 Maj 2015

Witam. Dzisiaj proponuje szybki torcik marchewkowy. Każda pani domu ma swoje recepty na ten przysmak. Starsze pokolenie dobrze pamięta czasy, kiedy nie było w sklepach wszystkich produktów, a mimo to powstawały wspaniałe łakocie. Mój przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Receptura pochodzi z czasów przedwojennych i została troszeczkę uproszczona przeze mnie. Postanowiłam go urozmaicić i torcik został przełożony kremem.




SZYBKI  MARCHEWKOWY TORCIK.




Porcje na tortownice o średnicy 26 cm (ja robiłam z pół porcji).
SKŁADNIKI;
Ciasto;
300 g marchwi
5 żółtek
150 g cukru
150 g maki
200 g zmielonych orzechów lub migdałów
2-3 łyżki syropu buraczanego
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 g naturalnego serka homogenizowanego
400 g jogurtu naturalnego
1 szklanka przegotowanej wody
2 galaretki cytrynowe
200 g śmietany kremówki
1 opakowanie Fix do śmietany
ozdoby

PRZYGOTOWANIE;

 Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Do miski wkładamy żółtka, cukier, syrop buraczany, sok i startą skórkę z cytryny, startą marchewkę - wszystko mieszamy.


 W drugiej misce mieszamy suche produkty: mąkę, orzechy lub migdały, proszek do pieczenia.

 Do ubitej masy jajeczno - marchewkowej dodajemy po trochu sucha mieszankę .

Przygotowana masę wlewamy na posmarowana tortownice. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i studzimy.

 Do miski wkładamy serek i jogurt - mieszamy. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i studzimy. Po ostudzeniu mieszamy z masą serową. Wstawiamy do lodówki żeby stężała.

Upieczone ciasto przekroić i przełożyć tężejącą masa. Ubić śmietanę z Fixem i udekorować górę. Ozdobić np.marchewkami z marcepanu. Gotowe.


                                                                   SMACZNEGO !!!



Marchewkowy zawrót głowy

3 komentarze: