niedziela, 8 lutego 2015

Przepis na rosół. Szybki, smaczny niedzielny posiłek!.

Jako pierwszy przepis podaję typowy polski przepis na szybki, pyszny, niedzielny rosołek :)


Porcja na 4 osoby.

Składniki:

2 udka z kurczaka
1 pęczek warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por)
1 cebula z łupką
przyprawy:sól, pieprz, vegeta
1 opakowanie makaronu
oczywiście woda filtrowana

Przygotowanie:
  1.  Zaczynamy od przygotowania garnka z zimną wodą. Wkładamy 2 udka i zaczynamy gotować.
  2.  Kiedy woda zacznie się gotować, należy zebrać tzw. szumowiny, aby rosołek był klarowny. Po usunięciu szumowin wkładamy wszystkie warzywa w całości (oczywiście wcześniej  obrane :) Cebulę z łupinką wkładamy w całości!
  3.  Zaczynamy zmniejszać temperaturę gotowania, ponieważ dobry rosołek musi gotować się długo.
  4.   Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, co jakiś czas zaglądając do garnka, aby temperatura nie wzrastała.
  5. W tym samym czasie zaczynamy gotować wodę na makaron, który wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Po ugotowaniu należy wyciągnąć warzywa  i mięso z wywaru i pokroić w kosteczkę.
  7. Następnie wszystko wrzucamy do rosołku i doprawiamy do smaku(jeżeli jest taka potrzeba)
Życzę smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz