sobota, 21 lutego 2015

21 Luty 2015

TORCIK MALINOWY - ŚLIMAK



Witam dzisiaj polecam coś słodkiego, mianowicie torcik malinowy - ślimak. Idealny na niedzielne popołudnie.




TORCIK MALINOWY - ŚLIMAK.


SKŁADNIKI:

Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki octu

Krem;
6 płatków żelatyny
200 g malin -mogą być mrożone
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
200 g serka homogenizowanego
400 ml śmietany kremówki

Dekoracja;
400 ml śmietany kremówki
2 opakowania fix  śmietanowy
maliny
pistacje


PRZYGOTOWANIE;






BISZKOPT; Oddzielamy żółtka od białek do jednej miseczki i wsypujemy cukier. W drugiej miseczce mieszamy mąkę,  mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Następnie miksujemy białka, gdy będzie już piana stopniowo dodajemy żółtka i dalej miksujemy.

Odstawiamy mikser i stopniowo delikatnie mieszając dodajemy mąkę.
Na sam koniec wlewamy ocet.


Przygotowujemy dużą blachę.



Wylewamy  masę na blachę i równo rozcieramy. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 c.



Krem



 Do  garnka wsypujemy maliny, cukier i cukier waniliowy, delikatnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Do drugiego garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy płatki żelatyny i czekamy aż zmiękną. Następnie dodajemy do malin i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy nasze maliny do wystudzenia.


Po wystudzeniu dodajemy serek i mieszamy, następnie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy do naszego kremu. Po dodaniu śmietany nasz krem będzie trochę rzadki dlatego wstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniał. A w tym czasie.....


Wyjmujemy z blachy nasz biszkopt i ściągamy papier.



Kroimy naszego biszkopta na 4 lub 5 pasków. Na  każdy pasek nakładamy krem.




Następnie zwijamy w kształt ślimaka. Zostawiamy do stężenia.



Po godzinie ubijamy śmietanę z śmietanowym fixem i dekorujemy według uznania.

Może i jest pracochłonny, ale naprawdę jest pyszny.



                                               SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz