niedziela, 15 lutego 2015

Niedziela 15 Luty 2015

ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKI,  MUFINKI  Z NIESPODZIANKĄ 

Witam  dzisiaj proponuje coś innego a zarazem każdemu znanego. Zupa bałagan - prawidłowa  nazwa to barszcz ukraiński. Oczywiście będzie on zmodyfikowany prze zemnie ale jest pyszny.


ZUPA BAŁAGAN - BARSZCZ UKRAIŃSKI 


SKŁADNIKI;


0,5 kg mięsa - karkówki lub biodrówki
500 g mrożonych warzyw do zupy
1 słoik buraczków czerwonych ugotowanych
pół główki małej kapusty
500 g ziemniaków
1 łyżeczka wegety
pieprz
majeranek
woda


PRZYGOTOWANIE:




Gotujemy mięso w wodzie z wegetą. Gdy będzie już trochę miękkie dodajemy warzywa, kapustę - pokrojoną w paski oraz ziemniaki - pokrojone w kostkę. Doprawiamy wegetą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy buraczki również pokrojone w kostkę oraz sok który został w słoiku.
Ja kupuje buraczki które są w zalewie octowej i są kwaskowe. Jeżeli zdecydujecie się dodać świeżych buraczków to musicie do zupy dodać trochę octu. Chwilkę podgotować i gotowe.
Jest to bardzo pożywna i zarazem smaczna zupa. Polecam.
                                     

                                                      SMACZNEGO !!!





Po pracy gdy jesteśmy zmęczone, nie mamy chęci na wymyślanie potraw. Wiec szukamy szybkich dań. Proponuje potrawę którą nauczyłam się w pracy w gastronomi.
Grünkohl  z kiełbasą i ziemniakami.

Zastanawiacie sie co to jest? Otóż Grünkohl jest to po polsku jarmuż - odmiana kapusty. Smakiem przypomina szpinak i trochę szczaw. Bardzo bogata w witaminy a przede wszystkim w żelazo.

GRÜNKOHL Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI.



SKŁADNIKI;

1 słoik  Grünkohl

500 g kiełbasy

500 g ziemniaków


PRZYGOTOWANIE:



Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy Grünkohl i chwilkę wszystko podsmażamy. Gotujemy ziemniaki.
Na ugotowanych ziemniakach wykładamy nasza kapustę i .....danie gotowe.

Oryginalny przepis to taki ze ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy a następnie mieszamy wszystko razem. Ja osobiście wole osobno.

                                                                         SMACZNEGO !!!


Karnawał się kończy. Postanowiłam zaskoczyć znajomych i zaproponowałam mufinki.
Każdy zna mufinki ale nie byłabym sobą żeby coś w nich nie zmienić. Postanowiłam zrobić z nadzieniem i śmietaną.



 MUFINKI Z NIESPODZIANKĄ.



SKŁADNIKI:

1 opakowanie mufinek czekoladowych

400 g śmietany kremówki

1 opakowanie zagęszczacza do śmietany

dżem z czarnej porzeczki


PRZYGOTOWANIE:


Przygotowujemy ciasto według przepisu na opakowaniu i rozkładamy w foremki.
Normalnie jest ich 12. Ja z jednej paczki robię 20 sztuk - są wtedy mniejsze. Pieczemy.
Po wystudzeniu napełniamy szpryce dżemem i szprycujemy każdą mufinkę.
Ubijamy śmietanę z  zagęszczaczem na sztywno. Znowu napełniamy szpryce i dekorujemy dość grubo każdą mufinkę. Na  koniec posypujemy kolorowymi cukierkami.



                                                                            SMACZNEGO !!!









Czy zdarzyło wam się zastanawiać, ile to jest 15 dag cukru, 200 g maki czy łyżka śmietany?

Podpowiem Wam, jak bez trudu odmierzyć produkty.

PRODUKTY                   SZKLANKA              ŁYŻKA                         ŁYŻECZKA


bułka tarta                          150 g                           9 g                                  5 g
cukier                                 220 g                         12 g                                  7 g
cukier puder                       160 g                         10 g                                  5 g
kakao                                  120 g                          8 g                                  4 g
kasza gryczana                   250 g                         17 g                                10 g
kasza manna                       160 g                          9 g                                   5 g
mąka krupczatka                170 g                         10 g                                  5 g
mąka tortowa                     160 g                         10 g                                  5 g
mąka ziemniaczana           180 g                          12 g                                  7 g
mleko w proszku               120 g                            8 g                                  4 g
ryż                                     230 g                          14 g                                  8 g
sól                                     300 g                           20 g                                11 g
dżem                                 300 g                           18 g                                  9 g
ketchup                             250 g                           16 g                                  8 g
majonez                            190 g                           12 g                                  6 g
masło, margaryna             250 g                           15 g                                  5 g
miód                                 250 g                           15 g                                   7 g
smalec                              240 g                           15 g                                   5 g
mleko                               250 g                           17 g                                   9 g
ocet                                  230 g                           16 g                                   8 g
olej                                   200 g                           14 g                                   7 g
śmietana                          270 g                           18 g                                    9 g
woda                                250 g                           15 g                                   5 g







1 komentarz: