niedziela, 8 lutego 2015

Rogaliki :)

Składniki:

2 kg mąki
1 szklanka mleka
500 g margaryny
5 całych jajek
15 dkg drożdży
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
marmolada, budyń, nutella

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy i wrzucamy rozdrobnione drożdże. Dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  2. W tym czasie przygotowujemy dużą miskę do której wsypujemy mąkę, cukier, rozmącone jajka i cukier waniliowy.
  3. Margarynę wkładamy do garnka i roztapiamy. 
  4. Wyrośnięte drożdże wlewamy do miski, lekko wyrabiamy i dodajemy rozpuszczoną margarynę(jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki)
  5. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, tak długo aż zacznie "odchodzić od ręki".Pamiętajmy,że najlepsze drożdżowe ciasto jest wtedy,gdy jest dobrze wyrobione!!!
  6. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 1 h.
  7. Po godzince wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze 5 porcji i z każdej zrobić kule.Po czym  rozwałkowujemy.Krążki podzielić na trójkąty.Na brzegach każdego nakładamy marmoladę, budyń lub nutellę (przysmak dzieci) i zwijamy w stronę środka rozwałkowanego ciasta, czyli w kształt rogalika.
  8. Uformowane rogaliki układamy na wysmarowanej masłem blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i pieczemy na złoty kolor.
  9. Po wystudzeniu ozdabiamy lukrem, cukrem pudrem, orzechami, kolorowymi wiórkami (wg uznania)
Rogaliki są pysznym dodatkiem do kawki, herbatki przy popołudniowych spotkaniach rodzinnych.


 Życzę udanych wypieków i smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz