wtorek, 28 kwietnia 2015

ŁOPATKA WIEPRZOWA PIECZONA - IDEALNA NA RODZINNE SPOTKANIE.

28 Kwiecień  2015

Witam. Dzisiaj polecam przepis na łopatkę wieprzową która przygotowałam na duże rodzinne spotkanie, niestety w pospiechu nie zrobiłam zdjęcia już gotowej potrawy. Myślę, że ważny jest przepis. Jest to duża porcja.





PIECZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA



SKŁADNIKI:

2 kg łopatki wieprzowej bez kości
1 op. przyprawy do karkówki
4 łyżki oleju
2 łyżki musztardy
4 ząbki czosnku
pieprz




PRZYGOTOWANIE;



 Marynata; olej, musztardę, przyprawę do karkówki , 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojony wszystko mieszamy i nacieramy nasza łopatkę. Ja miałam dwa kawałki. Pozostały czosnek kroimy na większe paski i dodajemy do mięsa. Wszystko jeszcze raz nacieramy i zostawiamy w misce na 24 godz.w chłodnym miejscu. Musimy pamiętać o przykryciu miski.

Wkładamy mięso do rękawa, dobrze związujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy.
 Jest to duża porcja, ja piekłam przez 2 godz w temperaturze 160 C. Po tym czasie wyjęłam łopatkę z woreczków i zostawiłam w piekarniku do wystudzenia - wyłączony piekarnik. Gdy mięso już lekko ostygnie kroimy na porcje. Z soku  można zrobić sos. Gotowe i pyszne.



                                                   SMACZNEGO !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz