czwartek, 9 kwietnia 2015

KOTLETY MIELONE Z SOSEM PIECZARKOWYM . SZYBKI POMYSŁ NA OBIAD. POLECAM !!!

9 Kwiecień 2015

Witam . Dzisiaj proponuje coś co jest znane każdemu, kotlety mielone z sosem pieczarkowym.
Każdy ma swoje sposoby przygotowania mięsa mielonego,  jedni dodają tylko sól i pieprz, inni całe jajka dlatego podzielę się z Wami, jak ja tradycyjnie przyrządzam kotlety mielone.






KOTLETY MIELONE Z SOSEM PIECZARKOWYM.



SKŁADNIKI:

500 g mielonego mięsa
2 żółtka
pół bułki
1 cebula
szczypta majeranki
szczypta pieprzu
szczypta soli
bułka tarta
olej

SOS PIECZARKOWY:

500 g pieczarek
cebula
1 paczki sosu do  pieczeni - tutaj obojętnie jakiego użyjecie ja akurat chciałam zrobić ciemny sos, ale można również użyć sosu do pieczarek Fix.
olej

PRZYGOTOWANIE;


  W misce wyrabiamy mielone dodajemy żółtka, kroimy cebule w drobna kostkę, bułkę  moczymy w ciepłej wodzie. Dodajemy przyprawy cebule i namoczoną bułkę. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Formujemy klopsiki i obsypujemy bułka tarta.


 Pieczemy na rozgrzanym oleju.



Pieczarki płuczemy kroimy w drobne kawałki. Następnie obieramy cebule kroimy  w kostkę, wszystko podsmażany na oleju.
Do smażonych klopsików dodajemy upieczone pieczarki i zalewamy sosem np. Fix chwile gotujemy.




Klopsiki możemy serwować z makaronem lub z ziemniakami, do tego mizeria.


                                                    SMACZNEGO !!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz