Witam.Wczoraj przyszła mi ochota na drożdżówkę. Podczas zarabiania ciasta zastanawiałam się jakich owoców użyć. Znalazłam parę jabłek wiec postanowiłam zrobić roladę ot co nieco do kawy. Niestety efekt jest taki , że dzisiaj do kawy został mi tylko mały kawałek . Delikatna roladka z prażonymi jabłkami to jest to, co gorąco polecam.
DROŻDŻOWA ROLADA NADZIEWANA JABŁKIEM PRAŻONYM.
SKŁADNIKI:
pól porcji ciasta drożdżowego przepis TUTAJ:
5 jabłek
pól szklanki cukru
około pół szklanki wody
PRZYGOTOWANIE:
Zagniatamy ciasto według przepisu i zostawiamy do wyrośnięcia.
Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i podlewamy wodą. Dusimy co jakiś czas mieszając tak aby się nie przypaliły. Prażymy ok 20 minut, następnie zostawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowywać w duży prostokąt. Smarujemy na całej powierzchni jabłkami prażonymi.
Zwijamy w rulonik , boki podwijamy pod spód i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Tak zwiniętą roladę nakłuwamy widelcem raz po raz.
Smarujemy mlekiem lub wodą i posypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką odstawiamy na 30 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180C przez 30 minut. Po upieczeni możemy delikatnie polukrować. Niestety ja już nie zdążyłam. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
bardzo lubię drożdżówki z jabłkiem, w moim domu zawsze szybko znikają :) smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń