poniedziałek, 7 marca 2016

KRUPNIK - NAJSTARSZA POLSKA ZUPA .

7 Marzec 2016

Witam dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na krupnik. Mój przepis jest prosty i szybki.





                     KRUPNIK



SKŁADNIKI:
400 g żeberek wieprzowych
1 marchewka
1 seler
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
sól,  pieprz
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej


PRZYGOTOWANIE:



Z mięsa, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Gotujemy około 1 godziny. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.


 Po godzinie odcedzamy mięso i warzywa. Kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przelewamy do czystego garnka. Dodajemy ziemniaki, kasze, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tak długo aż kasza zmięknie.


Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki. Gotowe.




                                        SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz