Witam dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na krupnik. Mój przepis jest prosty i szybki.
KRUPNIK
SKŁADNIKI:
400 g żeberek wieprzowych
1 marchewka
1 seler
2 liście laurowe
1 ziele angielskie
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
szczypta majeranku
4 ziemniaki
4 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
PRZYGOTOWANIE:
Z mięsa, warzyw i przypraw gotujemy wywar. Gotujemy około 1 godziny. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Po godzinie odcedzamy mięso i warzywa. Kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko przelewamy do czystego garnka. Dodajemy ziemniaki, kasze, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tak długo aż kasza zmięknie.
Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz