czwartek, 7 kwietnia 2016

PASZTET Z BOCZKIEM I GRZYBAMI - IDEALNY NIE TYLKO NA WIELKANOC.

7 Kwiecień 2016

Witam. Święta minęły ale chciałabym podzielić się przepisem na pyszny pasztet. Moja mama co roku serwuje go na Święta.






PASZTET Z BOCZKIEM I GRZYBAMI.




SKŁADNIKI:
500 g piersi z kurczaka
250 g boczku
250 g wieprzowiny
250 g wątróbki drobiowej
8 grzybów suszonych
3 jajka
3 cebule
3 liście laurowe
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

 Kurczaka, boczek i wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby opłucz następnie namocz w wodzie.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki.

 Do garnka wkładamy mięso, cebule, namoczone grzyby, dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj 1 godz.
Następnie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź na durszlaku i ostudź.

 Zmiel wszystko 2 razy w maszynce. Dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodaj żółtka i  dobrze wymieszaj.
 Ubij białka z odrobiną soli i dodaj do pasztetu. Delikatnie wymieszaj.

Wyłóż do foremek, delikatnie posmaruj olejem. Piecz 50- 60 minut w nagrzanym piekarniku 180C.Gotowe.



                           SMACZNEGO !!!

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Przede wszystkim, nie zniechęca nadmierną ilością składników, choć dodałabym może ciut więcej przypraw : ) Poza tym, jest prosty i szybki w przygotowaniu, więc poradzą z nim sobie nawet osoby, które na co dzień unikają kuchni jak ognia. No i taki pasztet (w odróżnieniu od sklepowego) znakomicie nadaje się zarówno na wykwintną przystawkę, jak i do kanapek. Przepis zapisuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miły komentarz. Oczywiście przyprawy indywidualnie według uznania. U mnie taki pasztet znika błyskawicznie.:) Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń