Witam. Każda Pani domu ma swoje sposoby na kiszenie ogórków. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem.
KISZONE OGÓRKI.
SKŁADNIKI:
3-4 kg ogórków
czosnek
chrzan
koper
liście winogrona
liście wiśni
Zalewa:
Na 1 l wody czubata łyżka soli
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki myjemy. Na dno słoika układamy 1 liść winogrona i 2-3 liście wiśni.Wkładamy ciasno ogórki.
Zalewa: gotujemy wodę, na 1 litr wsypujemy 1 czubatą łyżkę soli. Mieszamy i gorącą zalewamy ogórki.
Odstawiamy na 2-3 dni w słoneczne miejsce a następnie wstawiamy do suchego pomieszczenia.
Robię ich na zimę bardzo dużo, gdyż to źródło witaminy C. Idealnie nadają się na zupę ogórkową.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz