środa, 2 września 2015

DOMOWA SPIŻARNIA - DUSZONE WARZYWA A LA LECZO

2 Wrzesień 2015

Witam. Lato to czas zaopatrzenia naszej spiżarni na zimę. Wymyślamy sałatki, zaprawiamy ogórki robimy dżemy. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na nietypowe leczo. Jest bardzo szybkie do zrobienia a zimą idealną propozycją na obiad.












DUSZONE WARZYWA A LA LECZO.




SKŁADNIKI:
1,5 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 mały przecier pomidorowy
pieprz, sól


PRZYGOTOWANIE:


 Obieramy warzywa i kroimy w kostkę.

Pomidory nacinamy, zalewamy gorącą woda na 5 minut. Obieramy i kroimy w kawałki.

 Paprykę, cukinie, cebule, podsmażamy. Na końcu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, ewentualnie możemy dodać trochę cukru do smaku .

 Wszystko razem chwile gotujemy. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Gotowe.
Idealne na zimowe dni. Wystarczy podsmażyć kiełbaskę i dodać warzywa ze słoika.
Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.

                                             SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz