Witam. Zaczynamy sezon jabłkowy. Bogate w witaminy i bardzo pyszne.W ostatni weekend zrobiłam pyszną szarlotkę .Oczywiście skorzystałam z przepisu mojej babci. Dzisiaj podzielę się nim z Wami. Szybko, zdrowo, kolorowo.
SZYBKA SZARLOTKA.
SKŁADNIKI;
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
250 g margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
1 kg jabłek
cynamon
2 łyżki cukru
PRZYGOTOWANIE:
Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zasmażamy z 2 łyżkami cukru.
Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy cukier puder, margarynę, 3 żółtka, 1 całe jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto.
Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą wykładamy do tortownicy. Na to usmażone jabłka. Z pozostałych białek ubijamy piane - z dodatkiem 0,5 szkl cukru pudru.
Wylewamy piane na ciasto i zasypujemy pozostałym. Pieczemy 1 godz. w 150C.
Po upieczeniu możemy ozdobić boki śmietana i posypać cynamonem. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
Nigdy nie dodawalam smietany na boki, jestem ciekawa smaku, musze tak spróbować :) uwielbiam szarlotki, juz od kilku dni za mną "chodzą" :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze:)
OdpowiedzUsuńSuper życzę smacznego i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń