Witam. Drożdżówki były ulubionym ciastem mojej babci. Mamy sezon na truskawki postanowiłam wykorzystać te owoce i zrobić trochę ulepszona formę drożdżówki.
DROŻDŻÓWKA Z BUDYNIEM I TRUSKAWKAMI POD MARCEPANOWA POSYPKĄ.
SKŁADNIKI:
ciasto na drożdżówkę przepis Tutaj.
300 g truskawek
150 g masy marcepanowej
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1 opakowanie budyniu
mleko
PRZYGOTOWANIE;
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę .Smarujemy ciasto ugotowanym-zimnym budyniem. Kroimy truskawki na mniejsze kawałki i rozkładamy na cieście. Z masła, masy marcepanowej, cukru i mąki gnieciemy kruszonkę.
Posypujemy ciasto kruszonką i zostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 C. Gotowe.
SMACZNEGO !!!
Taka drożdżówka musiała smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńJak drożdżowe to tylko z owocem co daje pewność że nie będzie suche :) Pycha
OdpowiedzUsuń