czwartek, 17 marca 2016

TARTA NADZIEWANA SZYNKĄ I POREM.

17 Marzec 2015

Witam. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na tartę z szynką i porem. Przepis bardzo prosty i szybki.  Idealna propozycja na obiad lub kolacje. Polecam.







 TARTA  NADZIEWANA  SZYNKĄ I POREM.





SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki
1 szczypta soli
1 jajko
100 g masła
2 łyżeczki śmietany
Nadzienie:
300 g szynki gotowanej
200 g bekonu lub boczku
1 łyżka oleju
500 g pory
sól, pieprz
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

 Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.


 Kroimy pora na drobno i dobrze myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy bekon, następnie por.
Chwile dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.

 Szynkę kroimy w paski. Do śmietany dodajemy jajka, trochę soli i pieprzu. Mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki .Wykładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy plasterki szynki. Następnie przykrywamy zapieczonym porem. Zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy 45 minut. Gotowe.



                                 SMACZNEGO !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz