Witam . Dzisiaj proponuje coś co jest znane każdemu, kotlety mielone z sosem pieczarkowym.
Każdy ma swoje sposoby przygotowania mięsa mielonego, jedni dodają tylko sól i pieprz, inni całe jajka dlatego podzielę się z Wami, jak ja tradycyjnie przyrządzam kotlety mielone.
KOTLETY MIELONE Z SOSEM PIECZARKOWYM.
SKŁADNIKI:
500 g mielonego mięsa
2 żółtka
pół bułki
1 cebula
szczypta majeranki
szczypta pieprzu
szczypta soli
bułka tarta
olej
SOS PIECZARKOWY:
500 g pieczarek
cebula
1 paczki sosu do pieczeni - tutaj obojętnie jakiego użyjecie ja akurat chciałam zrobić ciemny sos, ale można również użyć sosu do pieczarek Fix.
olej
PRZYGOTOWANIE;
W misce wyrabiamy mielone dodajemy żółtka, kroimy cebule w drobna kostkę, bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Dodajemy przyprawy cebule i namoczoną bułkę. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Formujemy klopsiki i obsypujemy bułka tarta.
Pieczemy na rozgrzanym oleju.
Pieczarki płuczemy kroimy w drobne kawałki. Następnie obieramy cebule kroimy w kostkę, wszystko podsmażany na oleju.
Do smażonych klopsików dodajemy upieczone pieczarki i zalewamy sosem np. Fix chwile gotujemy.
Klopsiki możemy serwować z makaronem lub z ziemniakami, do tego mizeria.
SMACZNEGO !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz