Witam. Dzisiaj przyszła mi ochota na czekoladowy torcik ale podczas pieczenia biszkoptu pomyślałam o torciku szwarcwaldzkim. Proponuje Wam moją szybką wersje torciku tradycyjnego dla kuchni niemieckiej.
Moja wersja nie jest słodka, bardzo delikatna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.
TORCIK WIŚNIOWY.
SKŁADNIKI;
Biszkopt:
3 jajka
2 łyżki czubate mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
Krem;
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
1 słoik wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE;
Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy rozmącone żółtka z cukrem odstawiamy mikser. Mieszamy wszystkie suche składniki. Pomalutku dodajemy przesiane przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w180C przez 30 minut.
Cały słoik wiśni przelewamy do garnka odlewamy 3 łyżki soku -do ponczu. Gotujemy dodając mąkę ziemniaczaną- możemy rozpuścić w 2 łyżkach soku.Tak powstałą frużelinę odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa płaty i każdy nasączamy ponczem: 3 łyżki soku +2 łyżki likieru wiśniowego.Na spód smarujemy połowę kremu na to wykładamy połowę frużeliny. Przykrywamy drugim płatem i powtarzamy czynność.
Teraz pozostaje tylko udekorować nasz torcik. Ja użyłam pokruszonych pierników. Gotowe.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz