sobota, 16 kwietnia 2016

EGZOTYCZNE FALE DUNAJU - STARA RECEPTA W NOWYM WYDANIU. POLECAM !!!

16 Kwiecień 2016

Witam. Dzisiaj polecam przepis na Fale Dunaju w nowej odsłonie. Myślę, że warto przypomnieć przepis, który królował na naszych stołach. Bez tego ciasta nie odbywały się urodziny czy imieniny naszych mam, cioć czy babć. Proponuje troszeczkę inną wersje tego wspaniałego wypieku.






EGZOTYCZNE  FALE DUNAJU



SKŁADNIKI:
1 puszka brzoskwiń
200 g mąki
125 g masła lub margaryny
175 g cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
300 g śmietany kremówki
7 płatków żelatyny
250 g serka mascarpone
250 g serka homogenizowanego

PRZYGOTOWANIE:


 Brzoskwinie odcedzamy na durszlaku. Margarynę i 125 g cukru ucieramy na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany.

 Na formę od tortownicy - ja zrobiłam w prostokątnej wykładamy połowę masy. Do drugiej części wsypujemy kakao i dodajemy 3 łyżki śmietany.

 Na białe ciasto wylewamy ciemne. Kroimy 3 połówki brzoskwiń na kawałki i rozkładamy na cieście. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 30 minut. Po upieczeniu dobrze studzimy.

W dwóch miseczkach z zimną woda namaczamy żelatynę. W pierwszej 3 płatki a w drugiej 4.

Krem: ucieramy 50 g cukru z serkiem homogenizowanym i mascarpone. Dodajemy namoczone 4 płatki żelatyny, dobrze mieszamy. W drugiej misce ubijamy resztę śmietany. Ubitą dodajemy do masy serowej. Na ostudzone ciasto wykładamy krem.

Blenderem miksujemy pozostałe brzoskwinie i dodajemy namoczone 3 płatki żelatyny. Dekorujemy wierzch naszego placka.Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin.

Najlepiej placek przygotować wieczorem i spożywać na drugi dzień.Wtedy jest kruchutki i wspaniałe rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.


                                SMACZNEGO !!!


piątek, 15 kwietnia 2016

TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MUSEM JABŁKOWYM. POLECAM !!!

15 Kwiecień 2016

Witam. Dzisiaj tak na szybko zrobiłam placki ziemniaczane.W Niemczech bardzo popularne są z musem jabłkowym. Pierwszy raz gdy jadłam byłam zachwycona od tego czasu często goszczą na moim stole.






TRADYCYJNE PLACKI ZIEMNIACZANE.


SKŁADNIKI;
ok. 1 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka  mąki
olej
mus jabłkowy lub śmietana, cukier  co kto woli

PRZYGOTOWANIE:

 Obieramy ziemniaki i cebule ścieramy na tarce lub w blenderze. Jeżeli mamy za dużo soku to odciskamy. Do masy dodajemy sól, pieprz jajko i mąkę.Wszystko mieszamy.

 Rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z jednej strony potem odwracamy na drugą.

Podajemy z musem jabłkowym , śmietaną lub cukrem. Ja polecam wypróbować z musem jabłkowym.
Gotowe. Bardzo szybka propozycja na piątek.

                                               SMACZNEGO !!!

wtorek, 12 kwietnia 2016

PAŁECZKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE W WARZYWACH. IDEALNY POMYSŁ NA SZYBKI OBIAD.

12 Kwiecień 2016

Witam. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pałeczki z kurczaka zapiekane w warzywach. Danie jest proste w wykonaniu myślę, że każda z nas sobie z nim poradzi. Idealnie pasuje na szybki obiad a poza tym zawiera dużo witamin.






PAŁECZKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE W WARZYWACH.



SKŁADNIKI:
1 kg pałek z kurczaka
2 marchewki
1 mały por
1 mały seler
1 puszka pomidorów w zalewie
sól. pieprz
olej
majeranek
przyprawa do kurczaka


PRZYGOTOWANIE:


 Pałki z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka. Zawijamy folią i wstawiamy na około pół godz. do lodówki. Warzywa myjemy obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 Wyjmujemy pałeczki z lodówki i obsmażamy na oleju.

 Obsmażone pałki wyjmujemy i podsmażamy warzywa.

 Do miski żaroodpornej wykładamy połowę podsmażonych warzyw, na to układamy pałki i przykrywamy pozostałymi warzywami.

 Pomidory przelewamy do dzbanka, dodajemy sól, pieprz i majeranek. Mieszamy.

Zalewamy pałki z warzywami pastą pomidorową. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzamy patyczkiem czy mięso jest jeszcze twardawe. Jeśli tak to pieczemy dodatkowo około 15 minut. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.




                                   SMACZNEGO !!!

piątek, 8 kwietnia 2016

SZYBKA PASTA RYBNA A LA PAPRYKARZ.

8 Kwiecień 2016

Witam. Dzisiaj piątek wiec proponuje szybką rybną pastę a la paprykarz. Idealna do kanapek.




SZYBKA PASTA RYBNA A LA PAPRYKARZ.




SKŁADNIKI;
2 puszki ryby w pomidorach
3 ogórki konserwowe
2 cebulki ze szczypiorkiem
1 łyżka ketchupu
100 g ugotowanego ryżu

PRZYGOTOWANIE:


 Kroimy ogórki i cebulkę drobno. Gotujemy ryż.

Mieszamy rybę, ogórki, cebulkę. Dodajemy ryż i ketchup. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Gotowe.


                                           SMACZNEGO!!!

czwartek, 7 kwietnia 2016

PASZTET Z BOCZKIEM I GRZYBAMI - IDEALNY NIE TYLKO NA WIELKANOC.

7 Kwiecień 2016

Witam. Święta minęły ale chciałabym podzielić się przepisem na pyszny pasztet. Moja mama co roku serwuje go na Święta.






PASZTET Z BOCZKIEM I GRZYBAMI.




SKŁADNIKI:
500 g piersi z kurczaka
250 g boczku
250 g wieprzowiny
250 g wątróbki drobiowej
8 grzybów suszonych
3 jajka
3 cebule
3 liście laurowe
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

 Kurczaka, boczek i wieprzowinę pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby opłucz następnie namocz w wodzie.
Cebule obierz i pokrój w ćwiartki.

 Do garnka wkładamy mięso, cebule, namoczone grzyby, dodaj przyprawy i zalej wodą. Gotuj 1 godz.
Następnie dodaj wątróbkę i gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie odcedź na durszlaku i ostudź.

 Zmiel wszystko 2 razy w maszynce. Dopraw solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodaj żółtka i  dobrze wymieszaj.
 Ubij białka z odrobiną soli i dodaj do pasztetu. Delikatnie wymieszaj.

Wyłóż do foremek, delikatnie posmaruj olejem. Piecz 50- 60 minut w nagrzanym piekarniku 180C.Gotowe.



                           SMACZNEGO !!!