sobota, 28 listopada 2015

TORCIK WISNIOWY - SMAK KTÓREGO DŁUGO NIE ZAPOMNISZ.POLECAM!!!

28 Listopad 2015

Witam. Dzisiaj przyszła mi ochota na czekoladowy torcik ale podczas pieczenia biszkoptu pomyślałam o torciku szwarcwaldzkim. Proponuje Wam moją szybką wersje torciku tradycyjnego dla kuchni niemieckiej.
Moja wersja nie jest słodka, bardzo delikatna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.






TORCIK WIŚNIOWY.








SKŁADNIKI;
Biszkopt:
3 jajka
2 łyżki czubate mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru

Krem;
250 g serka mascarpone
200 g śmietany 30%
1 słoik wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej




PRZYGOTOWANIE;


 Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy rozmącone żółtka z cukrem odstawiamy mikser. Mieszamy wszystkie suche składniki. Pomalutku dodajemy przesiane przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w180C przez 30 minut.


 Cały słoik wiśni przelewamy do garnka odlewamy 3 łyżki  soku -do ponczu. Gotujemy dodając mąkę ziemniaczaną- możemy rozpuścić w 2 łyżkach soku.Tak powstałą frużelinę odstawiamy do wystudzenia.

 Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami dodajemy serek. Możemy dodać cukier waniliowy- ja nie dodałam nie lubię zbyt słodkich mas.


 Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa płaty i każdy nasączamy ponczem: 3 łyżki soku +2 łyżki likieru wiśniowego.Na spód smarujemy połowę kremu na to wykładamy połowę frużeliny. Przykrywamy drugim płatem i powtarzamy czynność.


 Teraz pozostaje tylko udekorować nasz torcik. Ja użyłam pokruszonych pierników. Gotowe.



                                               SMACZNEGO!!!


sobota, 21 listopada 2015

JESIENNA SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY. POLECAM !!!

21 Listopad 2015


Witam. Jesień to czas kapusty. Gotujemy gołąbki, bigos, wymyślamy rożnego rodzaju surówki. Dzisiaj proponuje tradycyjna surówkę z kapusty kiszonej. Idealny dodatek do każdego obiadu ale nie tylko.
Dla osób dbających o linie-bomba witaminowa i nisko kaloryczny dodatek.





JESIENNA SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ.



SKŁADNIKI;
500 g kapusty kiszonej
2-3 marchewki
1 por
1 łyżeczka cukru
pieprz
olej


PRZYGOTOWANIE:


Kroimy kapustę na mniejsze kawałki .Ścieramy marchewkę na tarce o grubych oczkach. Pokroimy na drobna kosteczkę i sparzamy gorącą wodą.


 Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy cukier pieprz i ok.1 łyżki oleju.

Surówka gotowa .

                                                           SMACZNEGO!!!

piątek, 20 listopada 2015

SAŁATKA WARZYWNA Z RYŻEM.

20 Listopad 2015

Witam po długiej przerwie. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na prosta sałatkę warzywną.
Znana, lubiana i często gości na stołach naszych rodaków.








SAŁATKA WARZYWNA Z RYŻEM.



SKŁADNIKI:

1 woreczek ryżu
1 słoik marchewki z groszkem
1 słoiczek korniszonkow konserwowych
5 jajek
1 mały por
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki majonezu
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:


 Gotujemy ryż i jajka. Kroimy ogórki i marchewkę.

 Myjemy por i kroimy. Następnie sparzamy gorącą wodą. Dodajemy majonez, musztardę.



 Wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać 20 dkg szynki.
 Szybko i zdrowo. Polecam .


                                                    SMACZNEGO!!!

Sałatki na jesienne wieczory