sobota, 5 września 2015

CZAS NA JABŁKA - PYSZNA SZARLOTKA NA KAŻDĄ OKAZJĘ.

5 Wrzesień 2015

Witam. Zaczynamy sezon jabłkowy. Bogate w witaminy i bardzo pyszne.W ostatni weekend  zrobiłam pyszną szarlotkę .Oczywiście skorzystałam z przepisu mojej babci. Dzisiaj podzielę się nim z Wami. Szybko, zdrowo, kolorowo.





SZYBKA SZARLOTKA.



SKŁADNIKI;
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru pudru
250 g margaryny
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1cukier waniliowy
1 kg jabłek
cynamon
2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Wkładamy do garnka i zasmażamy z 2 łyżkami cukru.

Na stolnice wysypujemy mąkę dodajemy cukier puder, margarynę, 3 żółtka, 1 całe jajko, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto.

 Dzielimy ciasto na 2 części. Pierwszą wykładamy do tortownicy. Na to usmażone jabłka. Z pozostałych białek ubijamy piane - z dodatkiem 0,5 szkl cukru pudru.

 Wylewamy piane na ciasto i zasypujemy pozostałym. Pieczemy 1 godz. w 150C.

Po upieczeniu możemy ozdobić boki śmietana i posypać cynamonem. Gotowe.



                                                            SMACZNEGO !!!

czwartek, 3 września 2015

DOMOWA SPIŻARNIA - KISZONE OGÓRKI.POLECAM !!!

3 Wrzesień 2015

Witam. Każda Pani domu ma swoje sposoby na kiszenie ogórków. Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem.












KISZONE OGÓRKI.



SKŁADNIKI:
3-4 kg ogórków
czosnek
chrzan
koper
liście winogrona
liście wiśni
Zalewa:
Na 1 l wody czubata łyżka soli

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki myjemy. Na dno słoika układamy 1 liść winogrona i 2-3 liście wiśni.Wkładamy ciasno ogórki.

Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku oraz po 2 ok.6 cm kawałki obranego chrzanu. Na koniec przykrywamy 2 łodygami kopru.
Zalewa: gotujemy wodę, na 1 litr wsypujemy 1 czubatą łyżkę soli. Mieszamy i gorącą zalewamy ogórki.
Odstawiamy na 2-3 dni w słoneczne miejsce a następnie wstawiamy do suchego pomieszczenia.
Robię ich na zimę bardzo dużo, gdyż to źródło witaminy C. Idealnie nadają się na zupę ogórkową.



                                            SMACZNEGO !!!



środa, 2 września 2015

DOMOWA SPIŻARNIA - DUSZONE WARZYWA A LA LECZO

2 Wrzesień 2015

Witam. Lato to czas zaopatrzenia naszej spiżarni na zimę. Wymyślamy sałatki, zaprawiamy ogórki robimy dżemy. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na nietypowe leczo. Jest bardzo szybkie do zrobienia a zimą idealną propozycją na obiad.












DUSZONE WARZYWA A LA LECZO.




SKŁADNIKI:
1,5 kg pomidorów
1 kg papryki
1 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 mały przecier pomidorowy
pieprz, sól


PRZYGOTOWANIE:


 Obieramy warzywa i kroimy w kostkę.

Pomidory nacinamy, zalewamy gorącą woda na 5 minut. Obieramy i kroimy w kawałki.

 Paprykę, cukinie, cebule, podsmażamy. Na końcu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. Solimy, pieprzymy, ewentualnie możemy dodać trochę cukru do smaku .

 Wszystko razem chwile gotujemy. Gorące przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Gotowe.
Idealne na zimowe dni. Wystarczy podsmażyć kiełbaskę i dodać warzywa ze słoika.
Świetnie smakuje z ryżem lub makaronem.

                                             SMACZNEGO !!!